5 vragen over 5G

13 april 2021 | Internet,

We begrijpen alle telefoontjes die binnen komen met de vraag of wij ook 5G kunnen aanbieden. Ja, dat zouden we in de praktijk kunnen. En dat gaan we ook zeker doen, zodra wij geloven dat het een toegevoegde waarde heeft. We gaan in dit artikel 5 vragen over 5G beantwoorden.

1. Wat is 5G internet?

5G is de opvolger van 4G internet. Het is de vijfde generatie in mobiele netwerken. De G staat in dit geval voor het woord ‘generatie’. De naamgeving heeft dus niks te maken met bijvoorbeeld de snelheid, frequentie of straling.

2. Wat is het verschil tussen 5G en 4G?

Simpel gezegd: de snelheid. 5G maakt onder andere heel snel mobiel internet mogelijk, in theorie wel 20 gigabit per seconde. Daarnaast is de capaciteit van het netwerk groter. Er worden meer en hogere frequenties gebruikt wat resulteert in een betere dekking en minder belasting van je netwerk. Kort gezegd: er kan veel meer data worden verzonden tussen apparaten onderling.

3. Wat kan je allemaal met 5G?

Naast de snelheid, komt er door 5G meer ruimte op het mobiele netwerk. Hierdoor krijg je ook op drukke plaatsen, zoals in een stadion of op een festival, betrouwbaar mobiel internet. De lagere latency (minder vertraging tussen zenden en ontvangen) en de stabiliteit van de verbinding maakt het bovendien mogelijk voor een arts om een patiënt op afstand te opereren en om zelfrijdende auto’s veilig de weg op te laten gaan.

4. Waarom heb je nu nog geen voordeel met 5G?

Als je nu via je provider 5G hebt, zal je daar de komende tijd niet heel veel van merken. De oorzaak daarvan is vrij technisch maar komt er op neer dat de providers nu nog alleen de 700MHZ-banden gebruiken, terwijl voor de echt spectaculaire snelheid je de 4,5GHz-frequentie nodig hebt. Deze frequentiebanden worden pas in 2022 door de overheid geveild. Vóór 2022 zal 5G wel iets sneller zijn dan 4G, maar niet bijzonder veel.

5. Wat heb je nodig voor 5G?

Voor 5G heb je een smartphone nodig met een ingebouwd 5G-modem. Zo’n toestel ondersteunt hogere datasnelheden. De nieuwste Android telefoons en alle nieuwe iPhones hebben deze techniek al in hun telefoons verwerkt.

Maak je vooral geen zorgen dat je de boot mist. Onze medewerkers houden fanatiek alle laatste ontwikkelingen in de gaten. En zodra de frequenties vrijgegeven zijn, zal je dat direct van ons horen.

Meer informatie of vragen? Stijn staat je graag te woord!

Stijn van Overdijk
Accountmanager

Tel: 088 - 622 20 05
Mail: s.vanoverdijk@tredos.nl

Meer interessante blogberichten

Beveiliging   ICT-oplossingen   

Flexibel werken: allemaal leuk en aardig … maar hoe zit het met de veiligheid?

Met deze tips maak je de juiste keuze.

ICT-oplossingen   

Flexibel werken: De sleutel tot werkplezier en balans tussen werk en privé

Ruim 40% van Nederland werkt weleens thuis. Hoe draagt het bij aan werkgeluk én waar moet je op letten?

ICT-oplossingen   

Waarom wij kiezen voor Microsoft 365 Business Premium

Ontdek de voordelen waardoor je efficiënter kunt werken.