Flexibel werken: De sleutel tot werkplezier en balans tussen werk en privé

21 november 2023 | ICT-oplossingen,

Sinds de coronaperiode is gedeeltelijk thuiswerken bij veel bedrijven het nieuwe normaal: ruim 40% van Nederland werkt weleens thuis. (Bron: FNV) Natuurlijk kan het niet in elke branche of beroep, maar men is door corona wel anders naar werken gaan kijken. Standaard elke dag van 9 tot 5 naar kantoor is voor veel mensen niet meer van deze tijd, vooral de Millennials-generatie (ook bekend als Generatie Y) wil meer vrijheid als het om werken gaat.

Begin 2016 is de ‘Wet flexibel werken’ in het leven geroepen, de vervanging van de ‘Wet aanpassing arbeidsduur’. Op basis van deze wet kunnen medewerkers een verzoek indienen voor een aanpassing van de arbeidsduur, werktijden en arbeidsplaats.

Na het coronatijdperk is vooral vanuit medewerkers de wens ontstaan om het stuk thuiswerken in een wet vast te leggen. Op 5 juli 2022 werd daarom de initiatiefwet van GroenLinks en D66 door de Tweede Kamer aangenomen. Dit wetsvoorstel was een mildere variant van een eerdere suggestie, waarin werkgevers alleen verzoeken konden afwijzen op basis van ‘zwaarwegende bedrijfsbelangen’.

Op 26 september jl. heeft de Eerste Kamer het voorstel voor de nieuwe thuiswerkregeling, genaamd ‘Werken waar je wilt’, afgekeurd. Met deze wet zou het voor werknemers makkelijker worden om met de werkgever afspraken te maken over thuiswerken. De Eerste Kamer geeft als voornaamste reden voor de verwerping, dat je als werknemer en werkgever samen het gesprek over thuiswerken aan moet gaan.

Flexibel werken, wat komt er allemaal bij kijken?

Uit onderzoek van FNV blijkt dat 91 procent van de werknemers zelf wil kunnen bepalen of en wanneer ze vanuit huis werken. Waar je ook werkt, of dat nu vanuit huis is of vanuit een hangmat op een tropisch eiland, het belangrijkste is dat je over goede en vooral veilige internetverbinding beschikt. Zo kun je altijd bij je documenten in de Cloud en communiceer je eenvoudig met je collega’s via Teams.

Flexibel werken heeft niet alleen te maken met de locatie waar je werkt, maar ook bijvoorbeeld met het aanpassen van de werktijden aan de wensen van de medewerker. Dit samen zorgt ervoor dat medewerkers meer vrijheid ervaren, als ze de kans krijgen om flexibel te werken. Hierdoor wordt het werkplezier verhoogt en zijn ze meer gemotiveerd.

Waar je als werkgever – maar de werknemer zelf ook – voor moet waken, is dat de connectie met collega’s niet verloren raakt. Het sociale contact blijft heel belangrijk, en dan met name in real life: het simpele praatje bij de koffieautomaat of die brainstormsessie op kantoor. Het is samen zoeken naar de balans van flexibel werken, zodat werk en privé goed in evenwicht is en blijft.

Flexibel werken: allemaal leuk en aardig … maar hoe zit het met de veiligheid? 

Meer interessante blogberichten

Beveiliging   ICT-oplossingen   

Flexibel werken: allemaal leuk en aardig … maar hoe zit het met de veiligheid?

Met deze tips maak je de juiste keuze.

ICT-oplossingen   

Waarom wij kiezen voor Microsoft 365 Business Premium

Ontdek de voordelen waardoor je efficiënter kunt werken.

Internet   

Waarom is een zakelijke glasvezelinfrastructuur zo hoogwaardig en specifiek?

En welke voordelen biedt het jouw organisatie?