Flexibel werken: allemaal leuk en aardig … maar hoe zit het met de veiligheid?

21 november 2023 | Beveiliging, ICT-oplossingen,

De opendeur-maatregelen, zoals je laptop niet in de auto laten liggen of geen wachtwoorden bij je laptop bewaren, kent iedereen wel. Maar waar moet je nog meer aan denken als je flexibel gaat werken? De eerste keuze die je moet maken, is of je jouw medewerkers laat werken op een privé device of op een zakelijk device? Als wij die keuze voor je mogen maken, adviseren wij een zakelijk device. Deze kan namelijk vanuit de organisatie gemonitord en ingericht worden. Zo kunnen belangrijke updates van bijvoorbeeld beveiligingssoftware automatisch uitgevoerd worden. 

Naast de keuze in devices, is het ook belangrijk om een veilige internetverbinding te gebruiken. Wanneer je onderweg bent en je werkt in een openbare ruimte, maak dan liever geen gebruik van een openbaar wifinetwerk. Je weet namelijk niet hoe de beveiliging hiervan is ingeregeld en kan hiermee ongenodigden (lees: hackers) toegang geven tot jouw device. Maak gebruik van je eigen mobiele hotspot via je mobiele telefoon. En wanneer je veel onderweg bent of vaak op openbare locaties werkt, kun je kiezen voor een aparte simkaart in je laptop.

Wachtwoorden opschrijven in een boekje of bijhouden in een Excelbestand? Niet doen! Maak gebruik van een wachtwoordmanager. Dit is een digitale kluis waarin je al jouw wachtwoorden en gebruikersnamen veilig bewaart. De kluis is te openen in je webbrowser of via een app op je telefoon. Je hoeft maar één sterk wachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot al jouw opgeslagen informatie.

Om je gegevens nog beter te beschermen is het belangrijk om de inlogprocedure optimaal te maken. Zet waar de software het toelaat de tweestapsverificatie aan. Hiermee voeg je een extra beveiligingslaag aan. Als tweestapsverificatie kun je kiezen voor een sms’je die een code doorstuurt of je kunt kiezen voor een authenticator die een code voor je genereert. Dus geen gedoe met extra kastjes of sticks die je mee moet nemen, maar alles gemakkelijk op je telefoon. Die je waarschijnlijk toch al altijd bij de hand hebt.

Meer interessante blogberichten

ICT-oplossingen   

Flexibel werken: De sleutel tot werkplezier en balans tussen werk en privé

Ruim 40% van Nederland werkt weleens thuis. Hoe draagt het bij aan werkgeluk én waar moet je op letten?

ICT-oplossingen   

Waarom wij kiezen voor Microsoft 365 Business Premium

Ontdek de voordelen waardoor je efficiënter kunt werken.

Internet   

Waarom is een zakelijke glasvezelinfrastructuur zo hoogwaardig en specifiek?

En welke voordelen biedt het jouw organisatie?