Cyberbeveiliging: veilig online werken met cybersecurity

Cyberbeveiliging: veilig online werken met cybersecurity

De toenemende afhankelijkheid van ICT maakt organisaties steeds kwetsbaarder en dit brengt nieuwe risico’s met zich mee. Elk jaar worden records gebroken als het gaat om het aantal cybersecurity incidenten. Terwijl datalekken bij grote ondernemingen altijd de krantenkoppen halen, sparen hackers ook mkb- bedrijven niet. Ook wet- en regelgeving verandert in rap tempo als het gaat om online veiligheid. Dit vereist vaak aanpassingen op de beleidsvoering van je organisatie. Het is daarom niet gek als jouw organisatie, net als vele anderen, worstelt om de cyberbeveiliging op het juiste niveau te hebben.

De noodzaak van cybersecurity/cyberbeveiliging curve

Dagelijks Cyberaanvallen

De noodzaak van cybersecurity/cyberbeveiliging

Onze moderne samenleving is steeds meer afhankelijk van technologie en digitale communicatie. Bijna alle aspecten van ons leven zijn op de een of andere manier verbonden met het internet: we gebruiken computers, smartphones en andere apparaten om te communiceren, winkelen online, regelen digitaal onze bankzaken en werken vanuit de cloud. Het toenemende gebruik van deze digitale technologieën brengt ook een groter risico met zich mee voor cyberaanvallen. Zo hebben cybercriminelen steeds betere methoden om toegang te krijgen tot gevoelige bestanden of systemen. Om de noodzaak van cybersecurity/cyberbeveiliging concreet te maken hebben we de vier meest voorkomende bedreigingen voor je uiteengezet:

Digitale bedreigingen

Phishing-aanvallen

Bij phishing probeert de aanvaller informatie te verzamelen van een gebruiker. Het kan gaan om jouw inloggegevens, persoonlijke data of bedrijfsinformatie. Deze aanval lijkt te komen van een betrouwbare bron, waardoor helaas nog altijd veel medewerkers in de val trappen. Door bewustzijn te creëren bij gebruikers wordt de kans op een geslaagde phishing-aanval kleiner. Verder zullen deze aanvallen steeds vaker gericht zijn op mobiele apparaten, omdat we vaker op verschillende locaties werken.

Ransomware

Ransomware is minder gericht op het gedrag van gebruikers en kun je zien als een technologische aanval. Criminelen plaatsen kwaadaardige software in de online omgeving van je bedrijf, waarmee gegevens worden versleuteld. Pas als er een bedrag is betaald, wordt de informatie weer vrijgegeven. Het gaat vaak om bedrijfsdata die nodig is om zaken te blijven doen, waardoor criminelen er veel geld mee kunnen verdienen.

Advanced Persistant Threat

Advanced Persistant Threat (APT) is een langdurige en doelgerichte cyberaanval, waarbij een onbevoegd persoon onopgemerkt en langdurig toegang krijgt tot jouw netwerk. Het doel is om continu toegang te krijgen en gegevens te stelen.

DDoS-aanvallen

Een DDoS-aanval is erg bruut en overweldigend, in tegenstelling tot de geruisloze APT. Het gaat om aanvallen met soms wel miljoenen machines en computers, om op grote schaal toe te slaan. Een netwerk van softwarerobots, zogeheten botnets, probeert dan servers van bedrijven plat te leggen. De server raakt vervolgens overbelast, waardoor deze uitschakelt en medewerkers hun werk niet meer kunnen uitvoeren. In deze situatie valt je bedrijf volledig stil.

Cybersecurity

Cybersecurity-oplossingen voor MKB: veiligheid voorop

Er zijn verschillende manieren om criminelen buiten de deur te houden. Veel kan met techniek worden opgelost, maar de mens is nog steeds de zwakste schakel. De cybersecurity oplossingen voor MKB kun je dus verdelen in techniek, mens en procedures.

Een technische oplossing is bijvoorbeeld een goede antivirussoftware om dreigingen te detecteren en direct op te lossen, maar ook om afwijkend gedrag te signaleren. Voor het netwerk is een goede firewall noodzakelijk om gevaar buiten de deur te houden en inkomend en uitgaand verkeer te scannen. Bovendien kunnen medewerkers veiliger werken door het toepassen van een goed wachtwoordbeleid en tweestapverificatie, ook wel bekend als multifactorauthenticatie.

Zoals gezegd is de mens de zwakste schakel. Zo kan een medewerker onbewust iets doen, waardoor een digitale achterdeur open wordt gezet. Via deze achterdeur kunnen virussen, malware of ransomware zo naar binnen komen. Daarom gaan onze cybersecurity-oplossingen voor MKB verder dan alleen de techniek. We geven security awareness-trainingen en testen je medewerkers op hun alertheid door ze op een onverwacht moment nep-phishingmails te sturen.

Door procedures op te zetten, controleer je wie toegang heeft tot welke systemen. Zo voorkom je dat gevoelige informatie bij de verkeerde personen terecht komt. Een belangrijk onderdeel van de procedures is het ‘uit dienst-protocol’. Als iemand niet meer in dienst is, moet deze persoon ook niet meer in de systemen kunnen. Wij helpen je een checklist op te stellen, zodat alleen bevoegden toegang hebben tot je bedrijfsinformatie.

Wil jij dat je ICT goed beveiligd is?

Heb jij een ICT-vraagstuk? Of wil je meer over ons weten? Neem contact op!

Loopt jouw bedrijf gevaar?

Ben jij benieuwd waar jouw MKB-bedrijf staat qua cybersecurity, en wat de juiste vervolgstappen zijn om dit naar het juiste niveau te brengen? Neem dan contact met ons op via 088 – 622 000 of vul het contactformulier in. Een van onze experts zal je alles uitleggen en controleren hoe veilig alles nu is ingericht.

Vragen die wij vaak horen

Wat valt onder cybersecurity?

Cybersecurity omvat alle maatregelen en processen die worden gebruikt om computersystemen, netwerken en gegevens te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang, diefstal, beschadiging en andere bedreigingen. Het omvat onder andere technologieën, protocollen en trainingen om de integriteit, vertrouwelijkheid en beschikbaarheid van digitale middelen te waarborgen.

Hoe werkt een cyberaanval?

Er zijn verschillende soorten cyberaanvallen, maar over het algemeen probeert een crimineel toegang te krijgen tot het systeem door zwakke punten in de beveiliging te vinden. Dit kunnen verouderde software of zwakke wachtwoorden zijn. Als de aanvaller eenmaal toegang heeft tot het systeem kan hij of zij actie ondernemen, zoals het stelen van gegevens, bestanden corrupt maken, malware installeren of de controle overnemen. Wanneer de aanval succesvol is geweest kan de kwaadwillende persoon bijvoorbeeld vertrouwelijke data verzamelen, financiële gegevens stelen of de werking van systemen verstoren. Om deze reden is het belangrijk om een goede beveiliging te implementeren, software-updates uit te voeren, sterke wachtwoorden toe te passen en een tweestapsverificatie in te schakelen. Ook is het van groot belang om personeel te trainen om te voorkomen dat zij slachtoffer worden van een dergelijke aanval.

Vraag je offerte aan!

Vraag je offerte aan!

Maak je wensen kenbaar en wij zoeken naar de perfecte oplossing voor jouw bedrijf.

Offerte aanvragen
Werken bij Tredos?

Werken bij Tredos?

Ben jij een aanwinst voor ons gezellige team? Check onze vacatures!

Vacatures