Voor ondernemers is het erg belangrijk dat je bedrijf altijd door kan blijven draaien. Als mkb’er begrijp je de waarde van efficiëntie en flexibiliteit in je bedrijfsvoering. De cloud biedt hierin de mogelijkheid om deze voordelen te benutten. Maar hoe zorg je ervoor dat je informatiebeveiliging goed is?
Je moet er toch niet aan denken dat je klantenbestand door een datalek op straat komt te liggen. Of dat hackers bij je bedrijfsadministratie kunnen komen. Daarom is het noodzakelijk om een betrouwbare cloudprovider te kiezen. Providers als Microsoft en Google maken gebruik van hoogstaande beveiligingsmaatregelen, zoals versleuteling en toegangscontroles, waardoor jouw gegevens en privacy goed beschermd zijn. Maar daar houdt het niet op. Ook jouw medewerkers zijn hierin een belangrijke schakel, een menselijke fout is zo gemaakt. Daarom is het belangrijk om hen te begeleiden en wegwijs te maken in bijvoorbeeld een tweestapsverificatie en het gebruik van sterke wachtwoorden. Om zo veilig digitaal te ondernemen.
Wij raden sterk aan om extra informatiebeveiliging toe te passen, zodat alleen jij en jouw medewerkers toegang hebben tot de online bedrijfsaccounts. Met tweefactorauthenticatie (2FA) voeg je een extra stap toe aan het inlogproces, naast het invoeren van de gebruikersnaam en het wachtwoord. Hiermee voorkom je namelijk dat als inloggegevens in verkeerde handen vallen, zij niet direct toegang hebben tot het account. Er wordt met een 2FA nog een extra verificatie gevraagd om je identiteit te controleren. Een voorbeeld hiervan is het ontvangen van een unieke code op je mobiele telefoon. Nadat je jouw gebruikersnaam en wachtwoord hebt ingevoerd, wordt er gevraagd om deze unieke code in te vullen. Doordat deze code op je eigen telefoon binnenkomt, kan iemand anders de 2FA niet voltooien zonder fysieke toegang tot het toestel en wordt de toegang geweigerd.
Om de veiligheid van je bedrijfsdata te waarborgen bieden wij een extra mogelijkheid met Azure Information Protection (AIP). Met deze gebruiksvriendelijke oplossing kun je als mkb-ondernemer zelf bestanden extra beveiligen en versleutelen. Stel je voor dat je een financieel rapport hebt opgesteld dat alleen bestemd is voor het managementteam. Met Azure IP kun je dit document versleutelen en gebruikersrechten instellen, zodat alleen personen met de juiste machtigingen toegang hebben. Zelfs als het rapport per ongeluk wordt gedeeld met een onbevoegde persoon, zal deze geen toegang hebben tot de inhoud van het bestand.
Het is niet alleen mogelijk om interne bedrijfsinformatie en -documenten te versleutelen. Zo is het ook mogelijk om vertrouwelijke klantinformatie te beveiligen. Een klantcontract dat per e-mail verstuurd wordt, kun je met AIP als ‘vertrouwd’ classificeren. Zo is het bestand enkel te openen door de desbetreffende klant. Als je per ongeluk de e-mail naar een verkeerd adres stuurt, kan de ontvanger de bestanden door deze versleuteling niet openen en zijn je gegevens en documenten beschermd.
Wij starten met het uitvoeren van een security assessment. Hiermee brengen we de huidige beveiligingsstatus van jouw bedrijf in kaart, signaleren we kwetsbaarheden en potentiële risico’s in de ICT-infrastructuur. Op basis van deze bevindingen brengen wij een passend beveiligingsadvies. Dit kan bijvoorbeeld de volgende zaken bevatten: het configureren en beheren van firewalls, antivirussoftware, aanval preventie en het instellen van sterke toegangsbeveiliging. Uiteraard kunnen wij dit advies implementeren.
Daarnaast kunnen we zorgen voor regelmatige monitoring en beheer van de beveiligingsinfrastructuur om mogelijke bedreigingen snel te detecteren en aan te pakken. Bovendien kunnen wij zorgen voor gegevensback-ups en herstelmechanismen om bedrijfscontinuïteit te waarborgen in geval van gegevensverlies. Zo kun jij je richten op je bedrijf, terwijl wij zorgen voor de veiligheid en bescherming van je bedrijfsgegevens.
Benieuwd naar jouw beveiligingsstatus?
Plan een security assessment in!
Het instellen van extra beveiligingslagen en -mogelijkheden kan veel vragen oproepen. Daarom kijken we graag met je mee. Neem contact met ons op via 088 – 622 20 00 of vul het contactformulier in!
Vragen die wij vaak horen
Werken in de cloud is over het algemeen heel veilig, maar de daadwerkelijke veiligheid hangt af van verschillende factoren. Cloudproviders passen doorgaans geavanceerde beveiligingsmaatregelen toe om gegevens te beschermen, zoals versleuteling en toegangscontroles. Ook voeren ze cybersecurity-maatregelen door, zoals firewalls en monitoring van verdachte activiteiten. Niet alleen online voeren ze veel veiligheidsmaatregelen door, ook hun datacenters worden fysiek beveiligd. En mocht er onverhoopt iets misgaan, dan bieden gegevensback-ups en herstelmogelijkheden van de providers de oplossing.
Daarnaast is de veiligheid van werken in de cloud ook afhankelijk van gebruikersactiviteiten. Eenvoudige wachtwoorden, onjuist configuratiebeheer, onzorgvuldig delen van inloggegevens of het niet updaten van software kunnen zwakke punten creëren. Het naleven van goede beveiligingsmaatregelen, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden, het activeren van tweestapsverificatie, het regelmatig updaten van software en het bewust omgaan met phishing-aanvallen, is daarom van essentieel belang.
Een extra beveiliging door middel van tweefactorauthenticatie (2FA) verhoogt de veiligheid van je online (bedrijfs)accounts aanzienlijk. Het gebruik van tweefactorauthenticatie is een eenvoudige maar krachtige stap die je kunt nemen om je online bedrijfsaccounts te beveiligen. Het voorkomt dat anderen zonder jouw toestemming toegang krijgen tot je gegevens, e-mails, sociale media-accounts, en andere online diensten. Het is sterk aanbevolen om 2FA in te schakelen op al je (bedrijfs)accounts waar deze optie beschikbaar.