Hybride werken: het beste van twee werelden

1 juni 2022 | ICT-oplossingen,

Binnen veel bedrijven wordt er al gewerkt met hybride werkplekken. Ook vragen steeds meer organisaties zich af of deze vorm van werken interessant is. De combinatie van thuiswerken en werken op kantoor heeft zowel voor- als nadelen. In dit artikel zetten we ze voor je op een rij.

De voordelen van een hybride werkplek

Een hybride werkplek biedt veel mogelijkheden voor zowel werknemer als werkgever. Na een lange periode van thuiswerken, zijn veel werknemers in contact gekomen met hybride werken. Veel mensen ervaren hybride werken als iets prettigs. Zij willen in de toekomst het thuiswerken blijven combineren met werken op kantoor.

Productiviteit

Waar de ene werknemer zich beter kan concentreren op kantoor, werkt de ander liever thuis. Door te kiezen voor hybride werken, hebben werknemers die thuis niet goed kunnen werken hun kantoordagjes voor extra productiviteit. Daarentegen weten de mensen waar telkens mensen met vragen aan hun bureau staan, dat ze een paar dagen per week thuis de ruimte hebben om het een ander weg te werken. Oftewel hybride werken draagt zeker bij aan de productiviteit.

Flexibiliteit

De combinatie van thuiswerken en werken op kantoor geeft meer flexibiliteit. Werknemers bepalen hun eigen werktijden en pauzes. Dit geeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om even tussendoor boodschappen te doen of de kinderen van school te halen. Beide zijn mogelijk terwijl je bereikbaar blijft. Daarnaast kun je in de avond dat ene uurtje nog inhalen door thuis in te loggen in de werkomgeving. Op deze manier zijn werk en privé makkelijk te combineren.

Duurzaamheid

Op de dagen dat medewerkers thuiswerken, staan zij ’s ochtends en ’s avonds niet meer in de file. Hiermee daalt het aantal reisbewegingen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee en het energieniveau van de medewerkers zelf.

De nadelen van een hybride werkomgeving

Hybride werken heeft natuurlijk ook een weerszijde. Het is goed om ook deze bespreekbaar te maken binnen het bedrijf, zodat je samen tot een oplossing kan komen.

De juiste houding

Op kantoor heeft iedere medewerker een bureau en stoel, die goed op elkaar zijn afgestemd. Vaak is dit thuis aan de keukentafel of op een andere locatie meestal niet het geval. Hierdoor kunnen klachten aan de nek en rug ontstaan. Om te voorkomen dat je personeel met klachten thuis komt te zitten, is het goed om te inventariseren of iedereen de juiste middelen tot zijn of haar beschikking heeft.

Sociaal contact

Doordat niet al het personeel gelijktijdig op kantoor werkt, kan het voorkomen dat je elkaar minder face-to-face ziet. Hierdoor kan het spontane contact buiten de meetings om minder worden. Het is daarom belangrijk om sociale ontmoetingen te blijven stimuleren en organiseren.

Wachten met vragen stellen

Ondanks dat het zelfstandig thuiswerken een voordeel kan zijn, kan het ook lastig zijn wanneer je met een vraag zit of hulp nodig hebt. De drempel om een vraag te stellen of om hulp te vragen is hoger wanneer je niet dagelijks op kantoor bent. Het is daarom van belang dat er een mogelijkheid is om eenvoudig met elkaar te kunnen communiceren, zoals via Microsoft Teams.

Aan de slag

Wil je een start maken met het nieuwe werken, maar weet je niet waar te beginnen? Of heb je een aantal vragen over deze vorm van werken? Neem dan contact met ons op. Onze experts denken graag met je mee!

Meer interessante blogberichten

Beveiliging   ICT-oplossingen   

Flexibel werken: allemaal leuk en aardig … maar hoe zit het met de veiligheid?

Met deze tips maak je de juiste keuze.

ICT-oplossingen   

Flexibel werken: De sleutel tot werkplezier en balans tussen werk en privé

Ruim 40% van Nederland werkt weleens thuis. Hoe draagt het bij aan werkgeluk én waar moet je op letten?

ICT-oplossingen   

Waarom wij kiezen voor Microsoft 365 Business Premium

Ontdek de voordelen waardoor je efficiënter kunt werken.