Hoe goed is jouw bedrijf voorbereid op een succesvolle ransomware aanval?

23 september 2021 | Beveiliging,

Iedere organisatie kan slachtoffer worden van cybercriminelen, ongeacht de sector en de grootte van de organisatie. Wel kunnen de risico’s verkleind worden, evenals de impact van een aanval. We geven je vandaag een lijst met tips die je als ondernemer op weg helpen.

Voorbereiding
  • Zorg voor een betrouwbare back-up. Je kunt een back-up maken op een externe harde schijf of in de cloud. Bewaar een back-up altijd op 2 plaatsen: in huis en buitenshuis.
  • Reservekopieën moeten niet alleen gemaakt, maar ook getest worden. Test regelmatig of je je back-up ook makkelijk kan terug lezen. In de praktijk komen veel ondernemers daar pas te laat achter, namelijk op het moment dat er iets hersteld moet worden.
  • Heb een noodplan in huis. Soms gaat het toch mis. Wees daarop voorbereid. Bedenk vooraf hoe je ervoor zorgt dat je je gegevens terugkrijgt en hoe je je klanten weer van dienst kunt zijn.
Weet wie je moet bellen als het mis gaat
  • Zorg dat je binnen no-time het nummer van je IT leverancier of beheerder bij de hand kan hebben. Bij Tredos hebben we bijvoorbeeld een nummer wat je 24 uur per dag, 7 dagen per week kan bellen bij noodgevallen. Sla deze op in je telefoon > 088 – 622 20 00. Onze experts helpen je de schade te inventariseren en zo snel mogelijk te herstellen.
  • Je verzekering. Een cyberverzekering dekt mogelijk gedeeltelijk de financiële schade als gevolg van een virus, hack, datalek, of ander soort cyberaanval. De dekking geldt meestal voor zowel jouw eigen kosten, als voor schade bij derden waarvoor je misschien aansprakelijk wordt gesteld.
  • Ga met de expert na of er gegevens zijn gestolen. Is er sprake van een datalek, dan moet je die sinds de komst van de AVG altijd melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Zorg ook dat je kunt aantonen dat je de gegevens goed beschermd hebt. Maak ook zeker een melding bij de politie.
Weet wie je moet bellen als het mis gaat
Weet wat je gaat vertellen
  • Het is de gouden regel bij crisiscommunicatie, maar wel eentje waartegen, ondanks de beste bedoelingen, vaak gezondigd wordt. In het geval van een crisis, informeer je in eerste instantie je eigen medewerkers.
  • In het geval van een geslaagde hack waarbij gegevens gestolen zijn, is het belangrijk dat er gecommuniceerd wordt naar de betrokkenen. Meestal geldt ‘Eerlijkheid duurt het langst’ en is proactief informeren de moeilijkste, maar beste oplossing. Helemaal als de gevolgen nog niet bekend zijn en je klanten schade kunnen beperken door zelf nog actie te ondernemen. Doe je dat niet? Dan is de reputatieschade op lange termijn veel groter, dan op korte termijn.
  • Klanten worden het liefst zo snel mogelijk op de hoogte gebracht, maar je boodschap moet wel een oplossing en de te nemen stappen bevatten. Houd daarnaast de tweede gouden regel in het achterhoofd: vertel intern geen zaken die extern niet bekend mogen zijn, en vertel extern geen dingen waarvan je medewerkers niet op de hoogte zijn.

Hulp nodig bij je security?

Hierboven zijn slechts enkele tips die we je willen meegeven. We hopen dat dit artikel je aan het denken heeft gezet om eens kritisch naar je organisatie te kijken. Hoe goed ben je eigenlijk voorbereid op een totale uitval van systemen? Mocht je graag hulp wensen of je security naar een hoger niveau willen tillen, dan denken we graag met je mee.

Meer informatie of vragen? Alex staat je graag te woord!

Alex van Herpen
Directielid

Tel: 088 - 622 20 01
Mail: a.vanherpen@tredos.nl

Hulp nodig bij je security?

Meer interessante blogberichten

Beveiliging   ICT-oplossingen   

Flexibel werken: allemaal leuk en aardig … maar hoe zit het met de veiligheid?

Met deze tips maak je de juiste keuze.

ICT-oplossingen   

Flexibel werken: De sleutel tot werkplezier en balans tussen werk en privé

Ruim 40% van Nederland werkt weleens thuis. Hoe draagt het bij aan werkgeluk én waar moet je op letten?

ICT-oplossingen   

Waarom wij kiezen voor Microsoft 365 Business Premium

Ontdek de voordelen waardoor je efficiënter kunt werken.